2007/07/09

Human Dignity

Hülyeségek mindig történnek az emberekkel, velünk meg pláne. Persze, hogy most is egyre-másra különféle francok esnek meg velünk. Mivel a történetírók szigorú kötelességei közé tartozik mindenről megemlékezni, ezért ezekről a dolgokról is meg kell emlékeznünk. (Én kaptam a "Human Dignity" történetet, de Dani és Zoli is fog majd mesélni egy-két jó kis égést.)

Az egész azzal kezdődött, hogy kummantottunk egy kis almalevet a konyháról. Nem nagy dolog, muffinnal például már az első napok valamelyikén megtömtük víg barakkunk rózsaszín fürdőszobáját (ma hajítottam ki őket, egyrészt már kezdtek gusztustalanok lenni, másrészt meg veszélyesek... de ez már az Éjjeli Támadás történetéhez kapcsolódik). Az almalevet egy nagy (új korában hideg ivóvizet tartalmazó) műanyag kannában tartottuk a napközben szépen felmelegedő barakkban (úgy néz ki, mint egy fakonténer). Előbb-utóbb azonban szép lassan megrohadt és kezdett nagyon büdös lenni, úgyhogy Zoli (a másik Zoli, akit mi Zozónak hívunk és egyébként egy kicsit Törppapásan néz ki) az egyik este dühösen kirakta a ház mellé, mert nagyon zavarta a szag az alvásban. (Hogy miért nem a vécébe öntötte ki, rejtély, amit máig nem tudott megmagyarázni.)

Az almalé tehát elhagyta közvetlen környezetünket, és nekünk teljesen meg is felelt a dolog. Nem így Louisnak, a táborigazgatónak, aki egy-két nappal később összehívott egy meetinget a Kitchen Staff férfi részének (rajtunk kívül csak három Maintenance-os srác lakik a harmincas barakkban). Becsületére legyen mondva, a dicsérettel kezdte. Nagyon szépen dolgozunk, mondta, meg van elégedve. Minden maradjon így, és jóban leszünk. Holnapután minket is befizet a Six Flags-be (hatalmas vidámpark (Theme Park), írunk majd róla persze), mehetünk együtt special day off-ra, tehát láthatjuk, jutalmazza ő a jó munkát. Viszont sajnos valami kellemetlen dologról is kell beszélnünk. A mi barakkunk mellett találtak egy nagy műanyag kannát tele vizelettel. Ő nem is tudja, hogy mit mondjon. Nem hitte volna, hogy előre meg kell kérnie minket, hogy ne gyűjtögessünk a pisánkat kannába és hozzá még ne tartsuk az egészet kint a házunk mellett.
- There are children here! - hangsúlyozta Louis. Aztán kifakadt: - Human Dignity! Please use the toilet! Every bunk has a bathroom and it's not so far! Please go out and use the toilet!
Ledöbbenve ültünk. Én nem is kapcsoltam rögtön, hogy a vizelettel teli kanna az a mi almalevünk lehet (persze akkor a legtöbben még azt sem tudtuk, hogy az almaleves kanna már két napja a ház mellett üldögél). Sokaknak az első gondolata az volt, hogy valamelyik másik barakk lakói helyezték oda a kannát szívatásból vagy poénból. Mindenesetre senki nem kért elnézést vagy ilyesmi, bár Louis is korrekt volt, mert nem kezdte el a szokásos tanár szöveget, hogy "lépjen elő..." vagy a cizelláltabb "én nem akarok nyomozni az ügyben, úgyhogy derítsétek ki ti, hogy ki volt az...". Meg amúgy is, tíz-tizenöt liternyit egy ember valószínűleg nem tud összepisálni feltűnés nélkül egy kannába. Mindenesetre Louis a kelet-európai kultúráról újabb tanulságokkal gazdagabban elhagyta a Kichen Staff Lounge-ot, mi pedig elkezdtünk iszonyúan röhögni, miután leesett, hogy csak a megrohadt almaléről volt szó. Mila és Ido, a főnökeink, valamit a jelenlévő szakácsok persze nem tudták, miről van szó, és félelemmel vegyes döbbenettel néztek minket.
- You guys are animals! - mondta Mila, bátortalan félmosollyal és ügyesen (de nem elég ügyesen) leplezett csodálattal. Persze rögtön hárman kezdtük győzködni, hogy csak almalélopásról volt szó, de nem használt. (- Sure, sure... - mondta, és gyorsan lelécelt.)

Szóval így történt. A Human Dignity kifejezés rögtön szállóigévé vált a körünkben, mint ahogy a "Please use the toilet!" felszólítás is, amit bárhol, bármikor rá szabad kiáltani a másikra és mindig vicces. (Másoknak nem, amikor ezt a mondatot hallják kiszűrődni a konyhából... :D ) Elvileg Louisnak is szólt valaki, hogy mégse nézzen minket állatnak, de ez nem biztos, meg most már mindegy is.

16 komente:

Anonim tha...

Már nagyon vártuk a következő bejegyzést! Nagyon jó sztori!

Anonim tha...

de tényleg, miért gyűjtöttétek a pisátokat a barakk mellett? xD

Anonim tha...

tycho ezt én sem értem :D

Anonim tha...

Milyen tapintatos volt. Inkább állatnak gondolt mint tolvajnak?!

Anonim tha...

Áááá, itt rohogok. :D :D :D
Human dignity! lol

Anonim tha...

Minél többet olvasom a sztorikat, annál több hasonlóságot fedezek fel a kiruccanásotok eseményei, és a mi katonaságnál eltöltött időnk történései között. Ezek szerint van egy jó hírem!! Biztos túlélitek! Ez velünk is így volt. Az viszont biztos, hogy azok a fiúk, akik kiutaztak Amerikába egy kicsit robotolni, azok már nincsenek. De vannak helyettük "mások": keményebbek, edzettebbek, tapasztaltabbak...
Sokáig lehetne sorolni, de az biztos, hogy a javatokra változtok, még ha van is egy két defekt. Lassan túl vagytok már a felén, úgy hogy ne csüggedjetek!!

Anonim tha...

:D Ez jó volt papper! Egyébként már mi is elfilóztunk ezen, és még több igazság van benne mint gondolod. És tényleg a szabadság határtalan érzése és a kikapcsolódás öröme fog elönteni minket amikor vége lesz és elkövetkezik az a bizonyos két hét... :)

Anonim tha...

Szerintem nem változunk olyan nagyot (vaqy csak nem vesszük észre?), de pont most beszélgettünk erről Andrissal, hogy megtanulunk toleránsnak lenni olyan dolgokban, olyan emberekkel szemben, amikben, akikkel eddig nem biztos, hogy képesek lettünk volna. Megtanuljuk, hogy hát igen, ha hülye a főnök, ha csesztetnek, akkor is tűrni kell, mert sajnos nem sok mindent tehetünk.

Anonim tha...

Jó, hogy erre még most rájöttettek, mert ez a munkahelyeken is így megy. A másik lecke az, hogy nem szabad megsértődni. Nem tudhatjátok, még kivel sodor össze az élet.

Egyébként nekem az is nagyon vicces ebben a történetben, hogy milyen finoman próbált fogalamazni a táborvezető. Hátha valami mélyen gyökerező, a kelet-európaiak között szokványos szertartásról van szó. Apu érdeklődött, hogy ti honnan értesültetek róla, hogy drágább lesz a pisi? :)

Anonim tha...

Amit én tanultam a munkáról: a dicséretet, előléptetést ritkán kapja az, aki megérdemli, a letolást meg pláne.
Nőkkel meg nem szeretnék együtt dolgozni többet ilyen közel ilyen fizikai munkát. Nem vagyok hímsoviniszta, meg ők itt csak pár női példány és nem reprezentál mindenkit stb stb stb, de néha nagyon buták tudnak lenni egyszerű dolgokban, erőszakosak és képtelenek vagyunk velük néhány dologban megértetni magunkat. Lehet, hogy egyszerűen csak teljesen más a gondolkodásmódunk meg hogy mi is hülyék vagyunk és túl magabiztosak meg minden, de ettől még nem egyszerűbb a helyzet. Inkább már nem is igyekszünk, hogy ne utáljon meg mindenki. Szerencsére ez a storage boyos "állás" sok olyan melót ad, amibe nem tudnak beleszólni... ^^"

Anonim tha...

almalé

aha

almalé..:D

peersze..
tényleg ritkán írtok, de ez ütött

Anonim tha...

Egy kis kiegészítés a human dignity-hez:
Amikor megtudtuk, hogy Luis a tábor feje összehívott egy meetinget a kitchen stuffnak, kicsit féltünk, hogy valami fejmosás lesz, mert pont aznap a reggeli gofrikat Luisnak kellett osztania, mert valahogy elkerülte figyelmünket... Persze odamentünk és átvettük a munkát tőle, mire ő büszkén kihúzta magát és úgy távozott a konyhából. A dícséretet igazából azért kaptuk, mert előző nap volt egy nagy ellenőrzés, ami 3 évente szokott lenni, és mindennek csillognia kellett a konyhában. Mivel az ellenörzésen jól megfeleltünk (nem csak a konyha, az egész tábor), így kaptunk egy kis dicséretet.
Miután megtörtént a "please use the toilet" szöveg, a smoking gazebo-ban tárgyaltuk meg a történteket a konyhásokkal magunk között, mire észrevétlenül beállított Ido, az egyik főnökünk, aki láthatóan kicsit mérges lett, hogy almalevet górtunk a konyháról, és mondta, hogy ha kell vmi kérjük el...
Ezek után észrevette a gazebo közepén ágaskodó hamutál tetején a két gyertyacsonkot illetve az oldalán lefolyt viaszt, és megvetően kérdezte, hogy ki csinálta ezt, de választ nem várt. A gyertyát ugyanis mi csórtuk a konyháról (minden pénteken gyertyákat gyújtanak az asztaloknál), hogy éjszaka is legyen valami fény a gazeboban.
A legnagyobb baj, hogy Luis-on kívül Ido és Mila (másik főnökünk, a konyha igazi vezetője) is elhitte, hogy a palackban emberi vizelet volt.
Még egy érdekesség tartozik a storyhoz, mégpedig az, hogy Nayil, egyik ukrán lakó- és munkatársunk, mint kiderült, a vécében lévő (bunk-unkban egyetlen)szemetesünkbe hajigálta használt vécépapírjait és ezért a szemetest kitettük a már megszokott helyre, bunk-unk elé, ahol minden nem kívánt dolognak akad helye. Ezt csak azért mondtam el, mert érdekes belegondolni, hogy mi történt volna, ha Luis az "ürülékgyűjtőt" is mergtalálja.

Anonim tha...

Igyekszunk irni, ha van idonk, de keves a szabadido. Holnapra varhatoak meg hulye sztorik is meg normalisabb post is.

Anonim tha...

Andris: pontosan, sose az kapja az előléptetést / dicséretet aki megérdemli, ahogy a büntetést is... És valóban nőkkel pokol együtt dolgozni, ha bármi olyan meló van amit _csinálni_ kell.... elkezdtem kifejteni, de aztán rájöttem, hogy ez hosszú, és nem jó igy belekezdeni... Minden tiszteletem a nőké, de néha ami sok, az sok :D

Unknown tha...

Írtátok, hogy majd lesz vaalmikor egy bemutatkozó est, ahol lehet beszélni a hazai szokásokról..
;DD

Anonim tha...

Próbálunk gulyást főzni, de bemutatkozó est valszeg nem lesz.

Budapest Cowboys

Budapest Cowboys
A nyomunk Nevadában