2007/07/19

A legvidámabb barakk

Régóta érlelődött és húzódott már ez a bejegyzés. Mindenkit megismertünk, kicsit mélyebben, mint pusztán az első benyomások után. Hát itt az idő egy kis jellemzésre...

Az első két héten, mint azt ti is tudjátok, csak a staff volt a táborban (kb 230-240 fő) és ez idő alatt mindenki szét volt osztva a tíz legnagyobb barakkba és természetesen össze-vissza keverve (a konyhások, a tanítók és a gyerekekkel foglalkozók). A gondolat emögött az volt, hogy akárhonnan barátokat szerezhessen mindenki, ne csak a saját területén dolgozók közül. Ez nem igazán sikerült, mivel dolgozni akkor is kellett, a barakkba így gyakorlatilag csak aludni mentünk be, és (mi legalábbis) nem láttunk senkit egész nap, csak a többi konyhást, mivel a konyhára csak mi mehetünk be (legalábbis elvileg - mostanában egyre pofátlanabbul bejárogatnak, de erről majd később).

Ezután jöttek a jó idők, amikor a Kitchen Staff egy barakkba költözött (sajna azért nem koedukáltba...), nem kellett éjszaka a későn kelők szövegelését hallgatni, reggel meg túl halknak lenni, hogy ne keltsd fel őket... Igaz, így sem csak mi vagyunk a barakkban, hanem a maintenance-os fiúk is (maintenance-os, értsd: általános gondnok, szerelő és füvet nyíró személy - bár eddig még dolgozni csak igen keveset láttuk őket, viszont mindenhova egy bazi nagy Ford pickup terepjáróval járnak a táboron belül...).
Lényeg a lényeg: ideje bemutatni azt a kis (kizárólag európai) csodabogár közösséget, ami összeverődött itt ebben a barakkban, és egy kis betekintést engedni nektek a "mindenesti" életünkbe.




Artem [ejtsd: Ártyom] - UKR

Kábé két méter tíz centi magas, mély és érces hangú ukrán srác. 21 éves, jól veszi a humort és még jókat mond is néha. Ő az, akinek van arra ereje nap végén, tizenhárom óra munka után, hogy fusson egy órát vagy gyúrjon egyet a konditeremben (Andris és Zoli is ezt tervezte, de nekik mindössze egy futás és egy kondizás jött össze az öt hét alatt... :D). Rejtély, hogy a tábori ágyon, ami még nekünk is kényelmetlenül kicsi, hogyan fér el egyáltalán. Ővele mindig jól kijövünk, nincs problémázás. Végzi a dolgát és nem pofázik be senkinek. Angol tudása egész jó a többi ukránhoz képest és sokat (megállás nélkül) dolgozik, nem hesszöl hosszan a hűvös hűtőben (in memoriam Babits Bihály).




Sasha [Szása] - UKR

Kisebb termetű, sportos testalkatú húszéves ukrán fickó. Ő és Nayil állandóan együtt lógnak, kondiznak és edzenek (de azért nem homik). Minden nap lefekszenek 10-10:30 körül és nagyon nem szeretik, ha a maintenance-osok hangoskodnak az éjszaka folyamán. Egyébként pár kisebb stiklitól eltekintve egészen normális arc. A konyhán a dzsúzok és a mosogatás a specialitása. Ő állítja össze minden mosogatás előtt a listát arról, hogy ki milyen poszton lesz (kancsók leszedése, szemetes zsákok kidobása, evőeszközök begyűjtése, szennyes edények beadása vagy a mosogatógépbe való bepakolás), mert az a legnagyobb darálás, és az a szerencsés, ha nincs semmi fennakadás. Az utóbbi időben ez a privilégium kezd a fejébe szállni, és néha parancsolgató hangnemben/szóhasználattal beszél hozzánk a mosogatógép környékén, de ez nem vészes, általában korrekt. Nagy előszeretettel eszik bele más kajájába, iszik bele más piájába, szív bele más cigijébe. (Ez viszont nem helyes! Ejnye, Sasha!)
Ő az ügyeletes ukrán maffiavezér/keresztapa a konyhán, mert marha jól tudja tolni a keresztapás szövegeket és ha viseli a napszemüvegét, abszolút gengszter feje van. Angolul közepesen jól tud, de megérteti magát.




Nayil [Néjl] - UKR

Na ő a rendmániás, kissé idegbeteg bokszoló, aki a használt WC-papírt a kukába dobja, nem pedig a WC-be... Pontban tizenegykor alszik (bunk szabály, 11 után nincs hangoskodás és lámpa... elvileg) és a napközbeni szünetek nagyját is alvással tölti (amivel az őrületbe kerget minket, mert sohasem tudunk gitározni/trombitálni). Ő is olyan mint az apa (Pisti), hogy minden kaja előtt eltököl tíz-húsz percet (minimum) avval, hogy előkészíti a saját adagját. A konyhán dolgozik - igen rendesen -, és a specialitása Sasha-val együtt a mosogatógép beosztásának elkészítése. Néha ő is dzsúzozik (hmm... de jó kis szó lett ebből :) ).
Angolul nem nagyon tud, néha találgatni kell, hogy mit is akar.
Apró sztori: Nem semmin rendmániás a manusz... Két hét táborozás után az egyik(maintenance-osok által csórt) fotelt a Zoli napközben kivitte a barakk elé hogy az árnyékban olvasgasson vagy valami. Aznap este lefekvéskor ez a párbeszéd játszódott le:
Nayil: Hol van a fotel?
Zoli: Kivittem a ház elé még délelőtt.
Nayil: Nem akarod visszahozni?
Zoli: Nem... miért?
Nayil: Mert annak itt a helye. (Mutatva arra a helyre ahol eddig éltalában szokott lenni, már amennyire egy ilyen táborban egy ilyen barakkban egy ilyen tárasággal bárminek is ki lehetne jelenteni a szokásos helyét.)
Zoli: És akkor miért nem húzod ide a másik fotelt onnan?
Nayil: Mert annak ott van a helye.




Yuriy/Yura [Juri/Jura] - UKR

Szibil találó hasonlatával kezdeném, mert igen jó alapot ad ennek az egyéniségnek a leírására. Ővele nincs minden rendben (ám meglepő módon nem ő a leghülyébb a Kitchen Staff-ból! :) ). Egy tízéves gyerek és egy húsz éves ember keveréke a pofa. Politizál, interneten rendelget, újságot olvas meg almanachokat és atlaszokat hord magával, de mindent olyan furcsán csinál. A politikát a múltkor, amikor be akart sorolni minket, két részre osztotta: baloldali vagy nacionalista. Az interneten állandóan sportcipőket nézeget, mert azok itt sokkal olcsóbbak, mint Ukrajnában, és egy csomó közülük nagyon pofás is. Na most miután napok hosszat minden szünetet ezzel töltött, képes volt rendelni egy iszonyatosan ronda kanárisárga cipőt... ráadásul előtte megkérdezett engem (most éppen Andris az én), hogy ne a kéket vegye-e ugyanabból a dizájnból, én mondtam, hogy de, mert az is ronda, de legalább kék, ami egy férfias és minden ruhához jól passzoló szín, mire ő kijelentette, hogy nem a kéket veszi, mert ő a kéket ki nem állhatja, viszont a sárga nagyon szimpatikus neki... Az újságolvasás azt jelentette, hogy minden képet és cikket akkurátusan összefirkált (viharba keveredett káposzta, aki ismeri ezt a családi anekdotát...). Ami a legrosszabb, azt pedig az, hogy minden (értsd: minden! evri! jéder! vszje! stb) éjszaka ordítozik álmában, nappal pedig gyerekes vicceket mond (nagy hangerőn) és rögtön nevet is rajtuk szorgalmasan. Mindenesetre az ő angol tudása a legjobb az ukránok közül, az értése perfekt, a kiejtése szörnyű, de néha olyan szavakat használ, hogy befosunk, pl confiscate (nem "Louis will our beer", ahogy mindenki más mondaná, hanem "Louis will confiscate the alcohol"). Konyhai specialitása a dzsúzkészítés (porból), ennek minden csínyját-bínyját ismeri és rutinből csinálja őket (a konyhán szinte csak neki meg nekünk storageboy-oknak van állandó feladatunk). Féltve őrzött gyanúnk, hogy egy pszichopata sorozatgyilkos, aki egyszer csak be fog kattanni és valakit megöl... de erre is rájátszott már egyszer, úgyhogy lehet, hogy mégsem az. (Vagy lehet, hogy rájátszott, de attól még az? Wáááh... nem tudom.)




Pjotr [Pjotör] - RUS

Colos orosz barátunk nagy figura, az első maintenance-os ebben a kis rezüménkben. Első nap, amikor megláttuk Ivan Drago jutott egyből az eszünkbe (Rocky 4.-ben, a felpumpált orosz óriás, Dolf Langre alakításában). Napközben nem sokat látjuk munkahelyeink elszigeteltsége miatt, de hallomásból meg abból a kevésből, amit látunk, arra lehet következtetni, hogy aránylag jól dolgozik, csak autót nem szabad adni alá (sztori a jellemzés végén). Huszonegy életévével már legálisan vehet szeszesitalt az Államokban, evvel a képességével elég gyakran él is. Guilleaume-al, a francia gyerekkel nagy haverok, együtt szoktak elmenni vodkázni, és olyankor mindig éjjel jönnek meg és mindenkit felébresztenek a barakkban. Ilyenkor nem szeretjük őket... Ezeket az alkalmakat kivéve marha nagy arc, mert avval a nagyon tipikus orosz akcentussal töri az angolt, sok orosz viccet mesél és mindezt úgy, hogy a szókincse kb 2-300 szóból áll. :D De bátran és magabiztosan használ különböző hangutánzó szavakat például, néha kar- és arcmozgásokkal is kísérve mondanivalóját. Azonkívül a mobilján olyan képeket tárol, ahol ő meg a haverja egy nagy zacskó füvet mutogatnak boldogan a kamerába, és van egy "bulis" videója is, ahol egy lerobbant beton lépcsőházban táncolnak totál szétesve egy kis magnóból szóló tüctüc zenére...
Különleges tulajdonsága, hogy elvileg tud vezetni, de állítása szerint kizárólag "teljes sebességgel" (= a biztonságosnál 15-20 km/h-val gyorsabban) képes hajtani. Mióta keresztülhajtott a cherokee dzsippel a domboldalon vagy negyvennel (és a főnöke meglátta), nem nagyon láttuk autóban ülni (ő maga kérleli a francia srácot állandóan, hogy nehogy véletlenül vezetni hagyja őt, mert képtelen lassan vezetni... :D). Ja igen, a tábor területén elvileg 8 km/h-s sebességkorlátozás van mindenhol...




Guillaume [Gijjom] - FRA

Ez a francia gyerek NAGYON laza. De annyira, hogy mindent leszarik. Nem törődik a szabályokkal, nem törődik avval, hogy lebukik-e mikor munkaidőben cigizik, oda se bagózik a főnökére, tényleg nem tudom, hogy hogyan maradt benn eddig a táborban (mármint hogyan nem rúgták már ki). Egyetlen szerencséje, hogy a főnökei, a két maintenance-os arc is eléggé rigalánc. Amerikából eddig semmi sem tetszik neki, kivéve egy-két lányt a táborban és a Franciaországhoz képest pofátlanul alacsony árakat. Nem kicsit sznob a srác (nem is nagyon leplezi, elvégre leszarja, hogy ki mit gondol), saját bevallása szerint neki legalább hetven százalékot számít egy ember megítélésénél a ruha... Attól függetlenül nagyon márkás, de gyűrött cuccokat hord, mert képtelen rendet tartani a cuccai között, amik az egész barakkban elburjánzanak. Egydollárosok, cigisdobozok, iPod alkatrészek, minden szanaszét. Kajákat is vesz és elszór, emiatt találtunk már egeret és mókust is az ágya alatt. Egyébként nem hülye és nem is olyan nagyon bunkó (csak Andris szerint, aki rühelli). Angolul jobban tud az összes ukránnál, bár néha francia szavakat kever bele és az akcentusa szörnyű :D . Ő és Pjotr "szereztek" a barakkba egy csomó ventillátort, foteleket meg lámpákat, úgyhogy nem olyan vészes lakótársak.




Martin [Mártyin] - POL

A lengyel faszi elég hallgatag, szorgosan dolgozik (szintén maintenance-os és egyedül kábé annyit dolgozik, mint Guillaume és Pjotr együttesen), esténként angol-lengyel szótárt olvas és minden poénon röhög. Pont ezért nem sok tapasztalatunk van vele kapcsolatban. Jól ki lehet vele jönni és elég izmos fickó, úgyhogy ha harc lesz a barakkban, mi az ő oldalára fogunk állni. :D




Zoli [Zoli aka Zozó] - HUN

Magyarok mindenütt vannak! Itt van például a Zoli. Győrben lakik és hatalmas nagy arc, jól kijövünk vele. Először bosszankodtunk, hogy nehéz lesz így angolul beszélni, de azóta már örülünk, hogy itt van, mert van laptopja. :D Meg azért, mert sok a primitív ember a konyhán, és legalább van még egy valaki normális ember, aki nem mi vagyunk. :D Király beszólásai és szófordulatai vannak, de egy kicsit rájátszik. Otthon majd csinálunk vele egy ősznyitó hússütést és sörözést. Nyugis ember, kivéve, amikor rossz napja van és felbosszantják. Jól tűri a szekálást. :) Ő a negyedik Storage Boy rajtunk kívül. Ő is ír blogot amúgy.

Budapest Cowboys

Budapest Cowboys
A nyomunk Nevadában