2007/06/29

Egy Storage Boy egy napja

5:30 - Félálomban észleled, hogy Nayil, az őrült ukrán egy szál alsónadrágban fel-alá mászkál, mélyeket lélegez és reggeli tornába kezd. Téged a pólódban, polár mellényedben, lepedőbe és pokrócba csavarodva is majd' megvesz az isten hidege. Visszaájulsz.

5:35 - Arra ébredsz, hogy Nayil fekvőtámaszozni kezd a nyikorgó fapadlón. Visszaalszol.

5:45 - Minden mobil ébreszteni kezd. Polifónikus csengőhangok polifóniája, durva. "Mostmá' fel kéne kelni", gondolod. Rossz lelkiismerettel visszaalszol.

5:58 - Felébredsz a gyanúsan nagy csendre. Két perc múlva meló! Leugrasz az emeletes ágyról, bele a munkanadrágodba és a cipődbe. A kabátod is felveszed, egyrészt baromira fázol, másrészt a zsebében ott van bekészítve a reggelid, egy alma. A füves lejtőn a konyha felé kocogva eszed meg, közben azon gondolkozol, hogy ha rászántad volna a plusz fél percet az úton való közlekedésre, akkor most nem lenne tiszta víz a zoknid a hajnali párától.

6:01 - Felkötöd a piros konyhás bandanát és máris indul a pörgés. Mindenki nagyokat köszön vidáman, hogy mutassa, hogy milyen tökös gyerek. Kajára nincs sok idő, de azért egy joghurtot meg egy híg kávét megiszol dugiban, aztán nekiállsz ládákat pakolni a mínusz tíz fokos mélyhűtőben.

10:00 - Négy óra munka és egy csomó (magát kényelmesen kialudt) ember étkezésének végignézése után kajához jutsz. Úgy eszel, mint egy állat, egy tálra pakolva a salátát, a húst, a zsömlét, a banánt vagy narancsot, a salátaszószt meg a tegnapi maradék muffint. Végül is egész sokfélét és finomat eszel, csak nem is nagyon tűnnek fel a különbségek. Viszont minden baromi jól esik.

10:30 - A negyed óra szünet közben rájössz, hogy megint többet ettél, mint kellett volna. A munka folytatódik, egyszerre kell az ebédre és a vacsorára főzni, közben pedig meglepetésszerűen új szállítmányok érkeznek, amiket a helyükre kell pakolnod a raktárban, a hűtőben, a mélyhűtőben és a másik hűtőházban (ahová egy kis golfkocsival hajtasz át), valamint - ritkán - a mályik közös raktárépületben. Ellenőrizni kell az áruk mennyiségét is, aztán aláírni a számlát. Mivel ezt is mi csináljuk, ezért a fuvarosok (is) igyekeznek jóban lenni velünk. :D



14:30 - Ebédhez jutsz. Mint a reggeli, csak durvább. Másfél-két óra szünet, optimális esetben. Ha viszont snack-es vagy, akkor négyre vissza kell jönnöd gyümölcsöt, sütit vagy jégkrémet osztani az amúgy is túlsúlyos amerikai kölyköknek. (Legalábbis a te szemedben mind az. Minek akarnak enni, amikor pihenhetnél?)

17:00 - A munka folytatódik, utolsó menet. A vacsora a legdurvább, sokféle kaja, több desszert, kevesebb ember (van reggeltől ebéd utánig shift, ezek az emberek vacsoránál már nincsenek ott). Eddigre már teljesen be vagy csavarodva: folyamatosan baromságokat művelsz és észre sem veszed.



20:00
- Ha gyorsan ment a vacsora elpakolása, már ehetsz is!

20:30 - Fáradtan, de megkönnyebbülten hazaindulnál egy életmentő zuhanyra és az oly' messzinek tűnő, oly' áhított ágyba zuhanásra, ha nem te lennél a három szerencsétlen "pink men" közül az egyik ("napos", ő mosogat a staff kajálás után és este tovább marad, az elnevezés onnan jön, hogy az illető neve gusztustalan gonosz barbár elvetemült rózsaszín kiemelő filccel van kihúzva a napi munkabeosztás papíron). Így viszont nekiállsz felsöpörni és felmosni a konyhát, egyúttal rájössz, hogy nem is volt akkora poén napközben nem felszedni a leesett csoki, saláta, hús, sültkrumpli stb darabkákat, hanem egyenletesen beletaposni az enyhén lyukacsos felszínű padlóba. Azért egy almát meg egy after-vacsi narancsot még elcsórsz, mielőtt bezárod a konyhát.

22:00 - Lezuhanyzol némi várakozás és szokásos esti, fáradtegymással való kekeckedés után. (Hé, hé, van meleg víz!) Lemennél a staff lounge-ba tévézni, de félsz, hogy holnap képtelen leszel felkelni. Az almát betömöd a kabátod zsebébe, jó lesz majd reggelire...

23:30 - A két maintenance-os srác megérkezik: részegen és valószínűleg betépve feltépik az ajtót, nagyot döngve végigzuhannak a fapadlón és megállás nélkül röhögnek. A két ukrajnai srác, Sasha és Nayil kipattan az ágyból (ez utóbbi természetesen egy szál alsónadrágban), és - többé-kevésbé szó szerint - kirugdossa őket a Legvidámabb Barakkból (No. 30), megállás nélkül oroszul átkozódva. Fáradtan röhögsz. Visszaalszol.

02:00 - Jura (hivatalosan Yuriy), a mentálhigiéniailag igencsak instabil lábakon álló srác álmában beszélni kezd. Nem érted a szavakat, de a hangerőből és hanghordozásból ítélve valószínűleg éppen megnyúzzák vagy elégetik. Mindenki üvölteni kezd. Internesönel káromkodás-kakofónia, gyönyörű. Röhögnél, ha éppen nem trágárságokat üvöltenél a sötét plafon felé. Egy "rohadékbüdösjuraaa!" közepén váratlanul elalszol...

Hutuktuna

Beindult a meló, vége az ülepvakarásnak, lehet röhögni rajtunk. :D Múlt hét kedden tizenegy órát melóztunk, szerdán kilencet, csütörtökön tizenhármat, elég húzós. Hat óra előtt eddig kizárólag halak vagy reggeli repülőjárat miatt keltem fel, most viszont, akármilyen kínos, legalábbis egy nyárra életmódbeli változásként lesz ez jelen az életünkben. A meló nem sokat változott, általában nyersanyagokkal dolgozunk (például saláta, zöldségek, ivólevek készítése), mosogatunk és takarítunk, valamint pakolunk. (Ez utóbbit mi különösen sokat, mert mi vagyunk a storage boy-ok a konyhában.) Amióta nyolcszáznál is több embert kell táplálnunk itten, egy-egy munkaegység elvégzése ("menj és vágj fel ennyi meg ennyi paradicsomot a salátába") gyakran egy óránál tovább is eltart, és ami amúgy nem is lenne nehéz munka, az is nagyon fárasztóvá tud válni a monotónia miatt. Ezen kívül vannak a speciálisan raktáros-hűtős munkák, amiket csak mi csinálunk, én ezeket szeretem a legjobban. Ahol pedig mindenkire szükség van, az a vendégek kiszolgálása a pultnál étkezések alatt (speciális kaják és igények, repeta, desszert kiadása stb) és a piszkos edények eltakarítása.





Érdekes módon amiről otthon azt gondoltuk, hogy csak azt fogjuk csinálni egész nap, abból nincs sok. Például soha senki nem pucol krumplit! Amikor ugyanis hasábburgonyát eszünk, csak gyorsfagyasztott rögtönkész alapanyagokat használunk, amikor pedig főtt krumplit, akkor jól megmossuk, főzés után nagy fémlapátokkal összetörjük és a héjával együtt tálaljuk/esszük. A mosogatás is másképp megy, mint otthon, a nagy géppel (lásd korábban belinkelt videó). Persze az odakozmált, leégett vagy akár csak simán zsírosabb dolgokat nem igazán viszi ki az egyébként is állandó technikai jellegű problémákkal küszködő mosógép, szóval azért van oldschool sikálás is itt. A kazah lányokkal egyébként - akik imádják a mosógépből kijövő edényeknek a helyére vitelét intézni -, újra és újra kiújuló harcot vívok, mert szemrebbenés nélkül képesek bizonygatni, hogy "Clean! Clean!", mikor borsónyi tésztadarabok maradnak még a serpenyőkben, és a helyükre is akarják vinni őket. De a tányérokon és evőeszközökön is marad bőven "kutymuty" (ez a "Hogy vagy?" mondat kiejtése egy orosz lány szerint), mikor a tiszták közé kerülnek.





A következő "részek" tartalmából:
- Egy Storage Boy egy napja
- Menzakaja: kóser, nem kóser?

Budapest Cowboys

Budapest Cowboys
A nyomunk Nevadában