2007/08/02

Magyarok a konyhán

Ezt a történetet jóval korábbról kell elkezdenem mesélni, mint ahonnan elkezdődött. Ugyanis az indította el bennünk (legalábbis Andrisban és bennem, Daniban) a folyamatot, hogy voltunk ezekben a nemzetközi önkéntes táborokban, ahol sokkal kevésbé munkaorientált és sokkal inkább haverkodás- és poénorientált volt a dolog. No és ezekben a táborokban mindíg volt valami kis "nemzeti specialitás főzés" az internacionális kultúracsere folyamán. Namost mi azt gondoltuk, hogy vagyunk annyira tökösek és lazák, hogy itt is megtesszük ezt a tömérdek meló és szívás közepette. Egyszóval elhatároztuk, hogy főzünk valami Magyart ezeknek a pecseknek itt Ámerikában. :D (természetesen, csak a konyhai csapatnak tehát 25 főre)

Az első akadály az volt, hogy meg kellett tudnunk van-e egyáltalán lehetőségünk itt egy ilyen partizán akciót bejátszani. A személy akit meg kellett céloznunk egy ilyen kaliberű kérdéssel az Mila volt, aki a konyhaigazgató (már láthattatok róla fotókat) és egy marha rendes arc, valamint Cseh ami mégpozitívabb irányba tolja az összképet.
Ezt a dolgot a lehető legjobban időzítettük ezt le kell szögeznem. Ugyanis a nagy kérdés a második/harmadik hét egy péntek estéjén hangzott el a Bogie's nevű közeli pub kinti teraszán, amikor éppen együtt iszogattunk és cimbiztünk a főnökkel. Ekkor Andris elérkezettnek látta az időt arra hogy megtudjuk Mila álláspontját erről a kérdésről. Az eredmény engem(Dani) eléggé meglepett, mivel nemcsak azt mondta hogy rendben, de még ő ajánlott időpontot: a két "Session" között, amikor az első adag gyerek már hazament, de a második adag még nem érkezett meg. Ilyenkor csak kb 3-400 főre kell főznünk* ezért nincs annyi meló, jobbak a körülmények a mi külön kis főzésünkhöz.

Ezután jött a következő probléma: el kellett volna döntenie a négy magyarnak, hogy mit is főzzünk/süssünk. A gulyás az természetesen alapból felkerült a lista elejére (ez volt a varázsszó Milánál is ;) ) , de mit még. Pár órányi agyalás, érvelés és veszekedés után emellett a menü mellett döntöttünk:

-Gulyás csipetkével(csak levesnek, nem egytálételnek, mert itt az nem szokás, meg akkor nem maradna hely a bendőkben a többi finomságra)
-Marhapörkölt galuskával
-Ecetes, fokhagymás uborkasaláta
-Majonézes krumplisaláta
-Rizskoh csokidarabokkal

Namost ez elég tisztességes listának tűnik (és az is) , amit egy napra rá mi is észrevettünk, mikor a szükséges hozzávalók listáját írtuk össze. Olyan számok jöttek ki, hogy 10kg marhahús, 10kg hagyma, 3-4kg krumpli, stb...
"Ennyit tutira nem fogunk kapni Milától!" - volt az első reakció, majd egyből követte a következő, miszerint túl sokat akarunk markolni ezért túl sokat fogunk elrontani. Megkezdődött a majd egy hetes menü- és mennyiségmódosítgatás. :) (tényleg így volt!)
Végül maradt a menü és leadtuk a rendelést is Milának.

Egy külön kis szösszenet a kömény. Nem volt kömény az egész konyhán és mikor épp elkezdtünk volna komolyabban parázni találtunk egy "cumin" nevű fűszert, amiről sejtettük hogy kömény lehet. Ki kellett próbálni, és rájöttünk, hogy nem az, hanem egy római kömény nevezetű fűszer (én mellesleg nem hallottam még soha róla) a kömény "caraway seed" angolul. De amikor éppen kipróbáltuk hogy a cumin kömény-e, akkor odajött Ido és Mila és elég keményen összevesztek azon, hogy akkor ez most melyik kömény is. Még a hangjukat is felemelték! :)
Végül a rejtély megoldódott, mert eltekertem a közeli áruházba és vettem köményt, azaz caraway seed-et így el tudtuk kezdeni a gulyást.



A módszer az volt, hogy csináltunk egy alapot tíz kiló marhából három kiló hagymából és egy kevés paradicsomból és paprikából. Amikor ez kész lett leválasztottuk belőle a harmadát vagy negyedét, ebből lett a gulyás, és a többiből lett a pörkölt. A gulyáshoz csipetkét csináltunk, a pörkölthöz meg galuskát akartunk, de nem sikerült. Nem tudjuk máig sem, hogy mi lehetett a probléma. Vagy nem volt jó a tészta vagy nem volt elég forró a víz, vagy nemtom(bár elég nehézkesen tudtuk csak melegíteni azt a baromnagy lábost). A krumplisalátát is megcsináltuk, de az csak két nap után érett be kellőképpen.



A legnagyobb gond a főzéssel az volt, hogy nem kezdtük el időben, legalábbis nem készültünk el addigra amikorra a többiek minden más munkával a konyhában. Már lehetett volna enni azt amit mindíg(a maradékokat) de a mi kajánk még nem volt kész. Erre mindenki elkezdett siettetni minket, kérdezketni hogy mikorra leszünk készen meg ilyenek. Eléggé idegesítő tud lenni az ilyen, főleg amikor mindenkinek a kedvére akarunk renni, értük csináljuk az egész tortúrát és akkor még ők cs*szegetnek.



A kész pörkölt... legalábbis ami maradt belőle tíz perccel elkészülte után



Azért mikor megízlelték a gulyást és a pörit már sokkal jobban értékelték azt a kis várakozási időt... ;)

Ahogy a kép is mutatja azért voltak akik hálásak is voltak nekünk. Az oroszoknak és az ukránoknak nagyon bejött a magyaros fűszerezés... Úgy látszik ők is hiányolták már az ízeket ebből az előrekészített műanyag és porkajákból álló étrendből. A pörkölt nagyon jól sikerült (Zozónak sok része volt benne), a gulyás inkább másnapra lett jó, az ubisali szintén isteni lett és a krumplisaláta is nagy sikert aratott pár nap múlva. Az egyedüli bibi a galuskával volt, de majd a tábor végén több időt szánunk rá és addig próbálkozunk amíg nem sikerül végre.
Külön kis pluszpontot is szereztünk magunknak Louis-nál, mert félretettünk neki egy adagot mindenből és másnap ebédre felszolgáltuk neki... öröm volt nézni ahogy búrja befelé a finom ízletes magyar ételeket.



A munka utáni kicsit ideges, eléggé boldog és mindenképpen kaotikus hangulat

Természetesen magunk után nekünk kellett feltakarítenunk, de a többi 'duty'-s akiknek a felmosás és a mosogítás lett volna a dolguk elmentek addigra mire befejeztük így mindenki után nekünk kellett takarítanunk. De ez lehet, hogy vele jár...

__________________________________________________
*: ilyenkor csak a Staff marad itt és azok a gyerekek akik egész nyárra jöttek táborozni.

16 komente:

Anonim tha...

Szép munka volt srácok! Örülök, hogy ízlett az ottani egyébnépeknek ^^b

Anonim tha...

Gratu a főzéshez. Bátrak vagytok, a marhahús mindig kicsit rizikós.
A rizskoch kimaradt?
Jó, hogy adtatok Louisnak - nekem tök szimpi.

Jelzem, augusztus van, kezdhetitek vágni a centit...mi meg itthon a körmünket rágni.

Ha kiszabadultok innen, piát, száguldozást stb. csak módjával!!! (mint eddig)

Andi

Anonim tha...

Én is gratulálok, komoly feladat jót csinálni 20-25 embernek. Örülök, hogy mindenkinek ízlett a magyar koszt.
Sajnos mi egy kicsit elmegyünk nyaralni, de a Totti marad, ő majd tud nektek írni sok okosat. Aug 21.-én jövünk meg. Addig is KITARTÁS!!! Már nem sok van hátra!
Pisti

Anonim tha...

Mi si gratulálunk, és most már tudjuk, hogy ki fogja átvenni tőlünk a vasárnapi ebnédfőzéseket.
Jó hír, hogy nem leszünk 25-en

további minden jót
Ancsa nagyi és Gyuri nagyapa

Anonim tha...

Hát ez nem lehetett piskóta! Ügyesek vagytok! Egyébként éppen ma gondoltam arra, hogy hát Nektek nincs hopnvágyatok ott abban a messzi Amerikában. De már tudom a választ. És azt is tudom, hogy Amerika innen van messzi. :)

És hogy sikerült a 3 perces bemutatkozás a gyerekek előtt.
Jól értettem, hogy két turnus gyerek jön? Akkor még egyszer be kell majd mutatkoznotok?

Anonim tha...

Bocs, természetesen honvágyra gondoltam.

Anonim tha...

A bemutatkozás jól sikerült, de majd post formájában adunk bővebb tájékoztatást:)
Két session, turnus van a táborban. Megérkeztünk után két hétre jött az első, és majdnem négy hétuig maradt. Most a második turnus van itt. Mielött ők megjöttek volna, de már az első turnusos gyerekek elmentek, akkor volt a magyar kaja.

Anonim tha...

Köszi a sok gratulációt! :D
Elvégre mégiscsak a magyarok a legtökösebbek mindenhol!

Andi: ne izgulj, tartjuk magunkat a szokásos őrült magatartásunkhoz. Majd úgyis egyből értesültök ha valami baj történik, mert minden nap fogunk írni a blogra.

Apa: hova mentek nyaralni? És hogy képzelitek ezt, hogy nélkülem mentek el nyaralni?? :))

Anonim tha...

A rizskoch is jó lett ám.

Anonim tha...

Ja és egy helyesbítés:
a csiperke mindenütt csipetkének olvasandó.

Anonim tha...

most tudatosult csak, ahogy ezt írtad...csipetke 25 emberre...tuti görcsbe állnának az ujjaim!
szóval grat! nem semmi adagok! :)

Anonim tha...

Andris, jó hogy írtad, mert egy napja azon gondolkodom, hogy mi a fenének kell a gulyásba csiperke. :)
Az nem lehetett kis meló!

Anonim tha...

noriko: Zolinak is görcsbe álltak volna ha ujjal csipegeti, de inkább ezért késsel vágtuk.

Anonim tha...

A helyesírási és elgépelési hibákért amúgy nem vállalok felelősséget! Egy darabig javítgattam a fiúk postjait, de aztán belefáradtam. (Különben is, képtelenség rávenni őket, hogy újra átolvassák a megírt szöveget és legalább a nyilvánvaló elgépeléseket kijavítsák... :D ) Amiket meg én rontok el, azokat meg pláne. :D

Anonim tha...

Fiúk, én hiszem, ha látom, avagy messziről jött ember azt mond, amit akar, azazhogy itthon nekünk is kell egy bemutató, és én részemről a csokis rizskochra is rámennék....
A csipetke pedig kézzel szaggatva az igazi, a Mária dédi mindíg csinálta, nahát-nahát.

Zoli:Az a beborulás azért elég látványos volt, meg utána a beszállási-elindulási küzdelem is megért volna egy snittet.

Dani: Levél ment, olvasd el.

A "magyar percek"-re én is nagyon kíváncsi vagyok, írjatok róla !

Anonim tha...

Bocs én át szoktam olvasni a postjaimat...
Meg a Dani is kijavítja a helyesírási hibáimat (amivel persze újakat is csinál:D)

Budapest Cowboys

Budapest Cowboys
A nyomunk Nevadában